Vanliga frågor och svar om att leva med IBD

Vilka symtom kan Crohns sjukdom och ulcerös kolit ge? Kan kvinnor med IBD skaffa barn? Vilken mat kan jag som har IBD äta? Här får du svar på vanliga frågor om Crohns sjukdom och ulcerös kolit.

 

Vad är IBD?

IBD står för inflammatory bowel diseases, som kan översättas till inflammatoriska tarmsjukdomar.
IBD är en gemensam term vi använder om kroniska inflammationssjukdomar i tarmen, bland annat Crohns sjukdom och ulcerös kolit.

Vad är Crohns sjukdom?

Crohns sjukdom är en kronisk inflammationssjukdom i tarmväggen. Den kan förekomma var som helst i mag-tarmkanalen, från munnen till ändtarmsöppningen. Men det vanligaste är att den drabbar tjocktarmen och slutet av tunntarmen. Crohns kan också påverka olika organ och vävnader utanför tarmarna.

Varför drabbas vissa av Crohns sjukdom?

Orsaken till Crohns sjukdom är ännu inte fullständigt klarlagd. Man vet att flera faktorer, som arv, miljöfaktorer, kroppens immunförsvar och de bakterier som vi normalt har i våra tarmar, är av betydelse. Även rökning är en yttre faktor som ökar risken för att drabbas av Crohns sjukdom.

Vilka symtom kan Crohns sjukdom ge?

Symtomen på Crohns sjukdom kan variera mycket. De vanligaste är:

 • Frekventa buksmärtor
 • Viktminskning
 • Diarré i mer än 4 veckor
 • Obehag
 • Trötthet
 • Dålig aptit
 • Feber

Symtomen kan komma plötsligt och i vissa fall kan därför Crohns sjukdom misstas för akut blindtarmsinflammation. Symtomen kan också likna irritabelt tarm-syndrom (IBS). De flesta som får Crohns sjukdom får ont i magen och går ner i vikt innan diagnosen ställs. Blod och slem i avföringen är mindre vanligt hos patienter med Crohns än hos personer med ulcerös kolit.

Vad är ulcerös kolit?

Ulcerös kolit är en kronisk inflammationssjukdom som drabbar slemhinnan i ändtarmen (rektum) och tjocktarmen (kolon). Sjukdomen kan variera i allvarlighetsgrad. Inflammationen gör slemhinnan svullen och sårig.  Inflammationen gör slemhinnan svullen och sårig och kan göra så att den blöder. Det är därför man kan få blodiga diarréer.

Varför drabbas vissa av ulcerös kolit?

Precis som med Crohns sjukdom vet man inte vad som orsakar ulcerös kolit. Dock spelar flera faktorer in, som arv, miljöfaktorer, kroppens immunförsvar och de bakterier som vi normalt har i våra tarmar. Om någon i din släkt har ulcerös kolit innebär det inte att du också får sjukdomen, men det kan finnas en ökad risk.

Vilka symtom kan ulcerös kolit ge?

Vilka symtom som du får av ulcerös kolit beror på hur stor del av tjocktarmen som är inflammerad och hur svår sjukdomen är. De vanligaste symtomen är:

 • Blod i avföringen
 • Diarré
 • Blödningar från ändtarmen
 • Akut behov av att gå på toaletten, ofta förknippad med krampaktig smärta (tenesmer)
 • Behov av att gå på toaletten på natten

Om du har en allmän sjukdomskänsla, aptitlöshet eller får feber, kan det vara tecken på att du har ett allvarligt skov.

Hur påverkar IBD relationer och sexliv?

Symtomen från Crohns sjukdom eller ulcerös kolit kan ibland ge negativa känslor som i sin tur kan påverka hur du känner kring sex och närhet. Men tänk på att alla relationer vinner på att man berättar för varandra om fysiska och känslomässiga behov. Om ditt tillstånd påverkar er fysiska relation är det viktigt att du pratar om det med din partner.

Kan kvinnor med IBD skaffa barn?

Det finns inga bevis för att fertiliteten eller fostret skulle påverkas om mamman har en välkontrollerad Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, jämfört med befolkningen i stort. De flesta mediciner för behandling av IBD kan användas även under graviditet, dock med vissa undantag.

Prata ALLTID med din läkare om du planerar att bli gravid.

Hur vanligt är det med fistlar vid Crohns sjukdom?

Av de som diagnostiserats med Crohns sjukdom beräknas det att 12 procent kommer att ha så kallade perianala fistlar efter 1 år och att upp till 28 procent kommer att ha det inom 20 år. Perianala fistlar är den vanligaste formen av fistlar hos patienter med Crohns sjukdom. Hos vissa patienter är perianala fistlar det första symtomet på Crohns sjukdom. Fistlarna kan förekomma flera år innan andra symtom på sjukdomen uppstår.

Hur klarar jag jobbet med min IBD?

Att jobba när du har en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom som Crohns sjukdom eller ulcerös kolit kan periodvis vara ganska utmanande. Kanske oroar du dig över symtomen eller att din arbetsgivare ska tycka att du inte gör tillräckligt på jobbet. Men stress och arbetsrelaterade bekymmer är en del av livet. Därför är det viktigt att du känner dig så bekväm som möjligt med ditt arbete och arbetsmiljön, så att du får bukt med din eventuella oro. Det är generellt en bra idé att berätta för din arbetsgivare eller chef om ditt tillstånd och hur hen kan underlätta för dig.

Vilken mat kan jag som har IBD äta?

Du som har ulcerös kolit eller Crohns sjukdom bör följa samma kost- och hälsoråd som folk i allmänhet. Med andra ord – ät klokt och näringsrikt, se till att få i dig alla vitaminer och mineraler du behöver och håll en lagom vikt. En hälsosam och näringsrik kost kan hjälpa dig att undvika komplikationer som sjukdomen kan medföra. Prata med din dietist om du har frågor eller behöver hjälp med din kost.

Vilka vitaminer och mineraler är viktiga?

Din kropp behöver en varierad kost för att du ska få energi och känna dig pigg. Här nedan har vi listat sex vanliga vitaminer och mineraler som är viktiga för dig som har Crohns sjukdom eller ulcerös kolit.

Viktiga vitaminer för dig med IBD:

 • Järn
 • Vitamin B12
 • Folsyra
 • D-vitamin
 • Zink
 • Magnesium

 

Vilka livsmedel kan ge IBD-liknande symtom?

Det saknas fortfarande tillräckligt med studier för att kunna ge specifika kostråd till alla som har IBD. Ett visst livsmedel kan ge symtom hos en del, medan andra verkar klara det bättre. Det gäller därför att prova sig fram för att hitta just den mat som passar för dig.

Ett bra sätt att ta reda på vilken mat du bör undvika är att föra dagbok. Skriv ned vad du äter vid varje måltid, hur du mådde timmarna efter och ifall du märker någon skillnad i hur du mår. Med hjälp av dina noteringar kan du och din dietist eller läkare bestämma hur kosten ska justeras.

Exempel på mat och livsmedel som eventuellt kan ge IBD-liknande symtom:

 • Feta livsmedel
 • Feta kött- och charkprodukter
 • Smör, olja och grädde
 • Baljväxter
 • Frukt med skal och kärnor
 • Råa grönsaker

Se hela listan i appen Leva med IBD.

I appen får du även exempel på en kostdagbok och kan läsa artiklar om bland annat vilken mat som kan ge IBD-symtom, balanserad kost och särskilda dieter för dig med IBD.

Vilken träning passar mig som har IBD?

Förutom med sport- och andra fritidsaktiviteter kan du förbättra din kondition genom att röra på dig i vardagen, till exempel genom hushålls- eller trädgårdsarbete. Din läkare kan berätta mer om på vilket sätt din IBD-sjukdom påverkar hur mycket du kan träna och vilken typ av träning du kan ägna dig åt.

Allmänna riktlinjer för befolkningen i stort är att genomföra två olika typer av fysiska aktiviteter i veckan: konditions- och styrketräning.

Hur planerar jag inför mina resor?

Det är vissa saker som du med IBD bör tänka på inför din resa. För att underlätta har vi tagit fram den här komihåglistan. Hela listan hittar du i appen Leva med IBD.

Reseförsäkring

Teckna en reseförsäkring och glöm inte att särskilt nämna din sjukdom.

Medicinering

Prata med din läkare om hur resan kan påverka en pågående behandling och fråga om du behöver någon ytterligare medicin.

Vaccinationer

Ta reda på om du behöver vaccinera dig innan du åker. Behöver du vaccination måste du prata med ditt vårdteam först, eftersom vissa vaccin kan påverkas av behandlingen för ulcerös kolit och Crohns sjukdom.

Handlingar

Glöm inte att ta med alla eventuella vaccinationsintyg och relevanta läkarintyg.

Viktiga kontaktpersoner

Skriv upp kontaktuppgifterna till ditt vårdteam, så att du vid behov kan få tag på dem under resan.

Ladda ner appen Leva med IBD och se den fullständiga komihåglistan

Hur är det att leva med Crohns sjukdom?

Det går att leva ett aktivt liv med Crohns sjukdom, även om det kommer tillfällen då du inte kan delta i idrotts- eller sociala aktiviteter och måste stanna hemma från jobbet eller skolan på grund av dina symtom. Men med rätt hjälpmedel, kunskap och om du följer din behandlingsplan finns det möjligheter till ett fortsatt aktivt liv. Crohns sjukdom kan inte botas, men i de flesta fall kan besvären behandlas. Sjukdomen går i perioder, så kallade skov och med behandling går det ofta att bli symtomfri under långa perioder.1

Vad är skillnaden mellan IBD och IBS?

Förkortningarna är lätta att förväxla. Men även om symtomen på så kallad irritabelt tarm-syndrom (IBS) och inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) kan likna varandra, är sjukdomarna väldigt olika.

IBD, dit både ulcerös kolit och Crohns sjukdom räknas, är sjukdomar som beror på en kronisk inflammation i mag-tarmkanalen och som svarar på behandling som riktar sig på immunsystemet. IBS är en ”funktionell störning” utan någon identifierbar orsak. Sjukdomen kan hållas i schack med livsstilsförändringar och symtominriktad behandling.

Läs mer om Crohns sjukdom och ulcerös kolit i appen Leva med IBD.

 


 1. 1177.se (2020). Crohns sjukdom – 1177 Vårdguiden [online] tillgänglig från: https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/mage-och-tarm/tarmsjukdomar/crohns-sjukdom/ [hämtad 28 maj 2020].