FODMAP är en kostbehandling där man utesluter vissa kolhydrater. FODMAP används i första hand vid IBS (irritabelt tarmsyndrom), men även vid IBD. Kostbehandlingen ska alltid göras i samråd med en dietist.
En betydligt striktare variant av FODMAP, där även alla spannmål och stärkelserika livsmedel som till exempel potatis och ris tas bort.
Kosten går bland annat ut på att begränsa vissa kolhydrater och stärkelserika födoämnen som anses stimulera tillväxten av inflammatoriska bakterier i matsmältningssystemet.
Paleokost eller ”stenåldersdieten” bygger på uppfattningen att våra kroppar inte är anpassade till en modern kosthållning. Här betonas intaget av magert kött, fisk och skaldjur som inte är processade och växtbaserade livsmedel som inte är spannmål, alltså den sorts mat som vi människor åt i förhistorisk tid.
Många med IBD är känsliga för fett, så det gäller att välja att äta rätt sorts fett. Omega‑3-fettsyror anses minska inflammation i tarmen. Ämnet finns bland annat i fet fisk som lax och makrill, linfrö- och rapsolja och valnötter.
Rådgör alltid med din dietist eller läkare om du funderar på att ändra dina kostvanor.
Läs mer om IBD-dieter i appen Leva med IBD.
Vi använder cookies för att samla webbstatistik som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi lagrar inga personliga uppgifter.