Du behöver alltid äta en näringsrik och varierad kost med vitaminer och mineraler, även när du mår bra och inte har symtom. Basera din kost på rena livsmedel som grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, nötter, frön, baljväxter, fisk, kyckling, fullkornsprodukter och nyttiga fetter som raps- och olivolja.
Du bör i möjligaste mån undvika processad mat, alltså hel- och halvfabrikat, snabbmat och socker. Det allmänna rådet har tidigare varit att undvika fibrer under skov. Men idag vet man att kostfibrer är bra för hälsan och därför är rådet att äta så mycket som möjligt av de fibrer som tolereras vid IBD.
Många med IBD känner att vissa livsmedel triggar igång symtom eller förvärrar sjukdomen. Eftersom det inte finns några entydiga bevis för vilken mat som ska uteslutas ur kosten för att förbättra sjukdomen, kan du föra en kostdagbok för att identifiera de livsmedel som ger symtom.
Du kan vara överkänslig mot viss mat (t.ex. laktos) utan att det har något med IBD att göra.
Mag-tarmkanalen är full av nyttiga bakterier som hjälper till att ta hand om och smälta maten. Det är möjligt att en störning i bakteriefloran till viss del orsakar eller förvärrar symtomen vid IBD. Mat som innehåller goda nyttobakterier (probiotika) och mat som stimulerar tillväxten av sådana bakterier, påverkar din tarmflora positivt.
I appen Leva med IBD kan du läsa mer om mat med nyttobakterier (probiotica) och se exempel på hur du kan föra din kostdagbok. Missa inte heller artiklarna om hur du identifierar mat som ger symtom och mat du bör undvika när du har skov.
Vi använder cookies för att samla webbstatistik som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi lagrar inga personliga uppgifter.