Weekendresa eller kanske långresa?

Här får du tips som kan underlätta reseplaneringen för dig som har Crohns sjukdom eller ulcerös kolit. Fler tips hittar du i appen Leva med IBD. Prata även med din IBD-sjuksköterska för råd om hur du bäst planerar din resa.

 

kvinna tittar på utsikten

 

Komihåglista – ett oumbärligt resesällskap för dig med IBD

Känslan när du förbereder dig inför en resa kan handla om allt ifrån iver till ren panik. Med den här komihåglistan kan din reseplanering bli mindre stressande. Hela listan hittar du i appen Leva med IBD.

Reseförsäkring

Teckna en reseförsäkring och glöm inte att särskilt nämna din sjukdom.

Medicinering

Prata med din läkare om hur resan kan påverka en pågående behandling och fråga om du behöver någon ytterligare medicin. Är du bortrest en längre tid måste du kolla om du ska ta med ett extra lager medicin eller om den finns tillgänglig på resmålet. Tänk även på att kolla upp eventuella krav på särskild förvaring, t.ex. kyla, för dina mediciner.

Vaccinationer

Ta reda på om du behöver vaccinera dig innan du åker. Behöver du vaccination måste du prata med ditt vårdteam först, eftersom vissa vaccin kan påverkas av behandlingen för ulcerös kolit och Crohns sjukdom.

Handlingar

Glöm inte att ta med alla eventuella vaccinationsintyg och relevanta läkarintyg. Andra handlingar som du ska ta med är bland annat en kopia på recept och brev från din läkare med en beskrivning av ditt tillstånd – särskilt viktigt om du har med dig läkemedel. Ta också reda på vilka handlingar som flygbolaget eller tjänstemän vid gränskontrollen kan begära på resmålet.

Viktiga kontaktpersoner

Skriv upp kontaktuppgifterna till ditt vårdteam, så att du vid behov kan få tag på dem under resan. Det kan vara bra att ge uppgifterna till ditt resesällskap också för att vara på den säkra sidan.

Sjukvårdstjänster

Ta reda på uppgifter om de lokala vårdtjänsterna i landet eller området du reser till i förväg, ifall du skulle börja må dåligt och behöva sjukvård.

Ladda ner appen Leva med IBD och se den fullständiga komihåglistan