Vad är ulcerös kolit?
Ulcerös kolit är en kronisk inflammationssjukdom som drabbar slemhinnan i ändtarmen (rektum) och tjocktarmen (kolon). Sjukdomen kan variera i allvarlighetsgrad. Inflammationen gör slemhinnan svullen och sårig och kan göra så att den blöder. Det är därför man kan få blodiga diarréer.
Hur är det att leva med ulcerös kolit?
Har du fått ulcerös kolit? Sjukdomen kommer att följa dig hela livet men du kan förvänta dig att leva lika länge som befolkningen i övrigt. Ulcerös kolit går oftast i perioder av sjukdom, så kallade skov, med mellanliggande symtomfria perioder. Nya skov kan förebyggas med läkemedel.
Ulcerös kolit kan begränsas till ändtarmen men den kan också spridas till vänster sida av tjocktarmen. Oftast är slemhinnan i både tjocktarmen och ändtarmen inflammerad.
Vem får ulcerös kolit?
De flesta som får ulcerös kolit är mellan 20 och 40 år när de blir sjuka, men man kan få ulcerös kolit oavsett ålder. Sjukdomen är lika vanlig hos män som hos kvinnor.
Vad är orsaken till ulcerös kolit?
Precis som med Crohns sjukdom vet vi inte vad som orsakar ulcerös kolit. Även här vet man att flera faktorer spelar in, såsom arv, miljöfaktorer, kroppens immunförsvar och de bakterier vi normalt har i våra tarmar. Om någon i din släkt har ulcerös kolit så betyder inte det att du också får sjukdomen, men det kan finnas en ökad risk.
Vilka symtom ger ulcerös kolit?
Symtomen beror på hur stor del av tjocktarmen som är inflammerad och hur svår sjukdomen är. De vanligaste symtomen är:
- blod i avföringen
- diarré
- blödningar från ändtarmen
- akut behov av att gå på toaletten, ofta förknippad med krampaktig smärta (tenesmer)
- behov av att gå på toaletten på natten
Om du har en allmän sjukdomskänsla, aptitlöshet eller får feber, kan det vara tecken på att du har ett allvarligt skov.