Vilken träning passar mig som har IBD?

Att känna till fördelarna med att vara fysiskt aktiv är en sak, men att faktiskt börja träna är något helt annat, speciellt om man har en kronisk sjukdom som Crohns sjukdom eller ulcerös kolit.
 

 

Förutom med sport- och andra fritidsaktiviteter kan du förbättra din kondition genom att röra på dig i vardagen, till exempel genom hushålls- eller trädgårdsarbete. Din läkare kan berätta mer om på vilket sätt din IBD-sjukdom påverkar hur mycket du kan träna och vilken typ av träning du kan ägna dig åt.


Typ av träning

Allmänna riktlinjer för befolkningen i stort är att genomföra två olika typer av fysiska aktiviteter i veckan: konditions- och styrketräning.

  • Konditionsträning (uthållighetsträning) är oftast låg- eller medelintensiv träning som ökar andningsfrekvens och puls, men som man inte blir helt utmattad av. Exempel på konditionsträning är promenader, joggning, simning och cykling.
  • Styrketräning är fysiska aktiviteter som bidrar till att öka din muskelstyrka, spänst, uthållighet och muskelmassa. Med högintensiv träning får du upp flåset rejält och det är bra för hela kroppen. Exempel på högintensiv träning är styrketräning.


Hur ofta behöver jag träna?

Enligt rekommendationerna behöver friska vuxna personer träna minst fem 30-minuterspass i veckan med medelintensiv konditionsträning eller minst tre 20-minuterspass med högintensiv konditionsträning. Utöver detta behöver man träna muskelstyrka och uthållighet minst två gånger i veckan.

Läs mer i appen om träning och hälsa

Ladda ner appen Leva med IBD och se förslag på aktiviteter och IBD-anpassade träningsråd.